keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Jumalanpilkka aikansa elänyt

Helsingin Sanomat 30.9.2009
Uskonrauhaloukkauksia ja jumalanpilkkaa säätelevää rikoslakia pitäisi Suomessa uudistaa ja uskonrauharikosten kriminalisoinnista viime kädessä luopua, katsoo rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.

"Täysin asiaperustein kaikkia uskontoja voidaan pitää typerinä. Miksi ihmeessä niitä ei saisi kritisoida kaikin keinoin?"

"Professori Nuotion ehdotus on erinomainen. Uskonnot ovat ainoita ajatusrakennelmia, joilla on lain suoja."

"Miksi juuri tai vain uskonnollisia tunteita pitäisi suojella? Ihmisillä on lukuisia muitakin voimakkaita maailmankatsomuksellisia ja vastaavia tuntemuksia, joiden kritisoiminen voi tuntua kovalta."

"Uusi lakihan ei estäisi ketään uskomasta ja ajattelemasta mitä haluaa. Olisi hienoa, jos kaikkea ajattelua ja kaikkia näkemyksiä saisi kyseenalaistaa. Avoimuus on aidon ajattelun ja hyvän kommunikaation perusta."

Mitään järisyttävää muutosta ei tapahtuisi, koska laissa on muuten määritelty mm. kunnianloukkaukseen liittyviä pykäliä. Jo nyt on muutenkin varsin helppo löytää osittain jopa mauttomia uskontoja herjaavia kuvia tai kirjoituksia netistä. Niistä tuntuu vain nousevan uutisia, jos herjaukset käsittelevät muslimeja tai heidän uskontoaan. Näin esimerkiksi kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aholle tuli sakkoja muslimien pyhänä pitämien arvojen loukkaamisesta. Paljon Halla-ahon kirjoitusta härskimpejä kirjoituksia ja piitustuksia löytyy Jeesuksesta ja Jumalasta, mutta niistä ei tunnu kukaan olevan kiinnostunut.

Ei kommentteja: