tiistai 27. lokakuuta 2009

Onko 15-vuotias kypsä?

STT Kasvattivanhemmaltaan Virosta karannut 15-vuotias virolainen tyttö saa jäädä Suomeen. Korkein oikeus (KKO) antoi asiassa ennakkoratkaisunsa tiistaina. Tytön huoltaja vaati oikeusteitse lapsen palauttamista asuinmaahansa Viroon.

Korkein oikeus (KKO) totesi, ettei vastustelevaa tyttöä pidä palauttaa. KKO:n mukaan tyttö oli sen ikäinen ja niin kypsä, että hänen mielipiteensä oli ratkaisevaa palautusta harkittaessa.


Suomessa esimerkiksi 17-vuotias ei kuitenkaan ole tarpeeksi kypsä itse päättämään kuuluuko hän kirkkoon vai ei. 15-vuotias on kypsä, mutta 17-vuotias ei.

"12-17-vuotiaiden lasten uskonnollisen aseman muutokset edellyttävät aina lapsen ja hänen huoltajiensa samanmielisyyttä. Viisitoista vuotta täyttänyt lapsi voi huoltajien kirjallisella suostumuksella itse liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erota siitä." - kertoo Espoon seurakunnan sivusto

Huoltajiltaan karkaaminen ulkomaille saattaisi kuulostaa merkittävämältä asialta kuin uskonnolliseen yhdistykseen kuuluminen. Olisko mahdollista määrätä yhdenmukaisesti, että 15-vuotias voi päättää omista asioistaan? Vai voidaanko aina tapauskohtaisesti harkita mihin 15-vuotias on tarpeeksi kypsä?

torstai 22. lokakuuta 2009

Homojen vihkiminen

Ruotsin evankelisluterilainen kirkko alkaa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Kirkolliskokous päätti asiasta tänään. Noin 70 prosenttia kirkolliskokouksen jäsenistä hyväksyi uudistuksen. Ruotsin arkkipiispa Anders Wejryd oli helpottunut äänestyksen jälkeen.

Arkipiispa Jukka Paarma ei näe, että Suomen evankelisluterilainen kirkko seuraisi "nähtävissä olevana ajankohtana" Ruotsin esimerkkiä ja alkaisi vihkiä avioliittoon nais- ja miespareja. Me olemme tässä suhteessa kyllä aika lailla jäljessä Ruotsia sekä yhteiskunnassa että varsinkin kirkossa.

Arkkipiispa ei usko, että kovin monet kirkot seuraisivat Ruotsin esimerkkiä. Sen sijaan hän arvioi, että päätös vaikeuttaa Ruotsin kirkon yhteistyötä muiden kirkkojen kanssa.

Paarma taisi unohtaa, että avioliittolaki on muutettu sukupuolineutraaliksi ainakin Hollannissa, Belgiassa, Espanjassa, Kanadassa, Etelä-Afrikassa ja Norjassa. Maiden määrä varmasti kasvaa ajan myötä.

Toisaalta toivoisi, että niin homot kuin heterotkin jättäisivät kirkon käsitykset omaan arvoonsa ja suosisivat uskonnottomia hääseremonioita.

torstai 15. lokakuuta 2009

TV:stä poimittua


YLE FST5 Ut ur kyrkan! (Ulos kirkosta, ohjelma tehty vuonna 2008)
Sunnuntai 11.10. klo 14.55

Keskusteluohjelmassa on mukana vapaa-ajattelija, kirkkoherra ja seurakuntapastori. Lisäksi muutamia kirkosta eronneita on haastateltu erikseen ohjelmaa varten.

"Kirkosta erotaan ahkerammin kuin koskaan. Kun yksi liittyy jäseneksi kolme eroaa."

"Papit myöntävät etteivät usko raamattuun, mutta roikkuvat silti virassa mukavuussyistä tarjoamatta ihmisille minkäänlaista sisältöä."
- kirkkoherra

"Olen tyytyväinen eroamiseeni ... En halua olla mukana sellaisessa kirkossa. Minusta se on naurettavaa."
- opiskelija

"... mutta missä muussa työpaikassa sallittaisiin enää sellaista syrjintää ja kiusaamista kuin kirkossa?"
- eläkeläinen naispappeudesta puhuessaan

"Vähän kuin kuuluisi Tehyyn olematta sairaanhoitaja."
- kirkosta eronnut opiskelija

Edes kaikki kirkon sanomaa levittämään palkatut papit eivät usko kirkon ydinsanomaan, raamattuun. Kirkosta erotaan erinäisistä syistä johtuen, mutta varmasti merkittävä syy on uskonpuute. Miksi kuulua järjestöön, jonka sanomaan ei uskota? Ja vielä maksetaan siitä.

Ohjelmassa esitettiin ajatus, että kirkon pitäisi erottaa jäsenensä, jotka eivät usko kirkon perusajatuksiin ja sanomaan. Kirkkoherra ei innostunut näin jyrkistä toimista. Siksikö että kirkko menettäisi merkittävän summan rahaa ja ison osan jäsenistään? Uskonnolliselle järjestölle ei ole niin väliä uskovatko omat papit tai jäsenet sanomaan, kunhan jäsenmaksu tulee maksetuksi?

tiistai 6. lokakuuta 2009

Kirkkoon kuulumattomat


Oheisessa taulukossa on esitetty kirkkoon kuulumattomien määrä Suomessa 1975 - 2008.
Määrä on kasvanut yli miljoonaan 369 609 - 1 032 115. Kasvu on kiihtynyt viime vuosina useiden syiden johdosta. Kirkosta eroaa enemmän ihmisiä sekä kirkkoon kastetaan entistä vähemmän lapsia. Maahanmuutto ja muihin uskonnollisiin järjestöihin siirtyminen saattaa olla myös vaikuttamassa lukuihin, mutta näistä on hieman vaikea saada tilastoja. Esimerkiksi joidenkin uskonnollisluontoisten yhdistysten jäsenmääristä ei ole saatavissa tarkkoja tietoja.

Kastettavien määrä

Kirkkoon kastettavien määrä kaikista Suomessa syntyneistä on laskenut vuoden 1984 huippulukemasta 92,3% vuoteen 2008 mennessä lähes kymmenen prosenttiyksikköä. Vuodesta 2007 vuoteen 2008 tiputus oli jo 1,5%. Tuolla tahdilla jos kastamiset vähenee muutaman kymmenen vuotta, niin kastetut ovat vähemmistössä. Mikäli taas kiihtyvä tahti säilyy edes jossain määrin, niin kastaminen saattaa jäädä kokonaan pois perinteisistä tavoista hyvinkin pian.

Kastamiseen tarvitaan kirkon tapojen mukaan kummi, jonka tulisi huolehtia uskonnollisesta lapsen kasvatuksesta. Myös kirkkoon kuulumattomien määrän kasvaessa Suomessa, on entistä vaikeampi löytää kummeja lapsille. Tämä saattaa osaltaan vaikuttaa kastamisen suosion laskuun.

Kirkon jäsenmäärä

Taulukko, jossa on kirkon jäsenmäärä vuosina 2001 - 2008.


Kokonaisjäsenmäärä on siis tippunut 110 048 jäsenellä kiihtyvällä tahdilla 8 vuoden ajan. Prosentteina tämä ei ole kuitenkaan paljoa, koska jäsenmäärä on kuitenkin pitkälle yli 4 miljoonaa edelleen. Rahassa tämä saattaa kuitenkin merkitä jonkin verran kirkolle, koska euroina vaikkapa 22 000 000 menetys vuosittain (110 048 jäsentä x 200 euroa kirkollisveroa) saattaa aiheuttaa jonkinlaisia budjetointihuolia. Esimerkiksi kirkon rakennusten ylläpito maksaa kuitenkin saman, tai enemmänkin joka vuosi, vaikka maksavia jäseniä poistuisikin joukosta.

lauantai 3. lokakuuta 2009

Uskonnonopetus pois kouluista

Tampereen kaupungin opetuspäällikön Veli-Matti Kanervan mukaan uskonnonopetus pitäisi siirtää kouluista kirkon vastuulle. Hänen mielestään kouluissa pitäisi opettaa kaikille yleiseettistä elämänkatsomustietoa.

- Koulutuksen järjestäjän näkökulmasta uskonnonopetuksen kirjo on hankala, Kanerva sanoo Aamulehdessä.


Kanerva kertoo, ettei hän vastusta kirkkoa ja uskontoa. Hänen mielestään uskonnonopetuksesta olisi kuitenkin luovuttava yhteiskunnan moniarvoisuuden ja oppilaiden tasavertaisen kohtelun takia.

Pitäisikö kolmen prosentin vähemmistöön kuuluvan pienen närkästyneen ryhmän perusteella kieltää enemmistöltä oikeus saada uskonnonopetusta, piispa Matti Repo ihmettelee Aamulehdessä.


Repo saattaa omata harhaisia kuvitelmia siitä kuinka moni haluaa koulussa annettavan uskonnonopetusta. Enemmistö suomalaisista lopettaisi uskonnonopetuksen vaikkapa Iltasanomien äänestyksen mukaan. IS kysyi suoraan "Pitäisikö uskonnonopetus kouluissa lopettaa?". Vastausvaihtoehdot "Kyllä" ja "Ei".

Tilanne kun ääniä annettu pitkälle yli 16 000 kappaletta: 56% lopettaisi kouluissa uskonnonopetuksen. Monesti gallupeissa on hieman yli 1000 osallistujaa, joka antaa jo varsin hyvän kuvan mikä tulos olisi isommassa määrässä. Toisaalta voi huomioida, että 20% kaikista suomalaisista ei kuulu kirkkoon.

perjantai 2. lokakuuta 2009

Ruokarukous päiväkodeissa

2.10.2009 Vapaa-ajattelijat: Ruokarukous ei kuulu päiväkoteihin

Vapaa-ajattelijain liitto on tehnyt Länsi-Suomen lääninhallitukselle kantelun päiväkodeissa ilmenneestä lasten ääneen rukoiluttamisesta. Liiton mukaan Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoen Nurmossa kunnan ja päivähoidon edustajat ovat haluttomia muuttamaan ruokarukouskäytäntöjä opetusministeriön kannasta huolimatta.

Rukoiluttaminen syrjii uskontokuntiin kuulumattomia ja vähemmistöuskontoihin kuuluvia. Tämä ei estä ketään rukoilemasta hiljaa mielessään, jos hänet on siihen kotona opetettu, toteaa Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Jussi K. Niemelä.

Ylen uutisen kommenteissa löytyy loistavia älynväläyksiä, kuten:
"Jumalan kunnioitustako ei saisi lapsille opettaa? Eikö tämä sentään ole kristitty maa!"

Vanhemmat voivat toki kertoa mitä tahansa satuja lapsilleen. Tai vaikkapa seurakunnan järjestämässä päivähoidossa voidaan opettaa kristillisiä tapoja. Kunnan tai valtion järjestämään päivähoitoon uskonnollisuus ei sovi, koska lapset voivat olla uskonnottomasta perheestä tai sitten ihan mistä tahansa muusta uskontokunnasta kuin kristinuskosta.

"Ja minun lapseni kyllä kiittää keittäjätätejä ruoasta eikä "taivaan isää""

Niin, oliskohan parempi opettaa lapsille tämäntyyppisiä hyviä tapoja.

"Erityisesti kaikki kristinuskoon liittyvä haluttaisiin kieltää ja siihen reagoidaan voimakkaasti. Entä islam tulevaisuudessa. Salliiko se "vapaa-ajattelun""

Tämä jaksaa aina hämmästyttää. Jotkut haluavat ilmeisesti pitää kynsin ja hampain kiinni kristinuskon erityisasemasta, koska pelkäävät että islam tulee tilalle. Sillä ei ole merkitystä onko Jeesusta tai Jumalaa oikeasti olemassa, mutta islamille ei saa antaa minkäänlaista tilaa.