tiistai 27. lokakuuta 2009

Onko 15-vuotias kypsä?

STT Kasvattivanhemmaltaan Virosta karannut 15-vuotias virolainen tyttö saa jäädä Suomeen. Korkein oikeus (KKO) antoi asiassa ennakkoratkaisunsa tiistaina. Tytön huoltaja vaati oikeusteitse lapsen palauttamista asuinmaahansa Viroon.

Korkein oikeus (KKO) totesi, ettei vastustelevaa tyttöä pidä palauttaa. KKO:n mukaan tyttö oli sen ikäinen ja niin kypsä, että hänen mielipiteensä oli ratkaisevaa palautusta harkittaessa.


Suomessa esimerkiksi 17-vuotias ei kuitenkaan ole tarpeeksi kypsä itse päättämään kuuluuko hän kirkkoon vai ei. 15-vuotias on kypsä, mutta 17-vuotias ei.

"12-17-vuotiaiden lasten uskonnollisen aseman muutokset edellyttävät aina lapsen ja hänen huoltajiensa samanmielisyyttä. Viisitoista vuotta täyttänyt lapsi voi huoltajien kirjallisella suostumuksella itse liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erota siitä." - kertoo Espoon seurakunnan sivusto

Huoltajiltaan karkaaminen ulkomaille saattaisi kuulostaa merkittävämältä asialta kuin uskonnolliseen yhdistykseen kuuluminen. Olisko mahdollista määrätä yhdenmukaisesti, että 15-vuotias voi päättää omista asioistaan? Vai voidaanko aina tapauskohtaisesti harkita mihin 15-vuotias on tarpeeksi kypsä?

Ei kommentteja: